Home

БРИКС: Нова заплаха за долара през 2024 година

14.01.2024 8:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Нова заплаха за долара през 2024 година

С твърдия си ангажимент за дедоларизация икономическият съюз продължава да полага усилия, като през 2024 г. може да представлява заплаха за господстващия американски долар.

Блокът БРИКС, с износ от $5 милиарда, е готов да продължи да оспорва господството на зелените пари, надграждайки тези цифри през новата година. Разширяването и валутните споразумения в рамките на блока могат да имат значителни последици за глобалния икономически пейзаж.

През 2022 г. Китай се очерта като водещ износител с впечатляващите $3.6 милиарда, регистрирани от Statista. Следват Русия, Индия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), които се нареждат сред 20-те най-големи износители.

Въпреки че Съединените щати запазват втората си позиция с износ от $2 милиарда, променящата се глобална перспектива остава очевидна. През изминалата година алиансът БРИКС активно преследваше своя проект за реформиране на световната икономика, обхващайки безпрецедентна по мащабите си дедоларизация. Инерцията, набрана от тази инициатива, продължи с плана за разширяване, подхранвайки очакванията за успех.

С настъпването на 2024 г. алиансът продължава да се придържа към тези инициативи. Макар че мненията за ефективността на тези политики се различават, една от потенциалните последици може да бъде неочакваното въздействие върху западната валута. Изглежда, че блокът БРИКС, със своя износ от $5 милиарда, може да оспори значително позицията на щатския долар на световния пазар през тази година.

Въпреки че Съединените щати остават доминираща експортна страна, те изостават значително от Китай. Разширеното присъствие на блока БРИКС засилва едностранната търговска дейност, с която разполага Китай, като по този начин улеснява разширяването на експортните му практики.

Макар че щатският долар безспорно запазва доминиращия си статут в световните финанси, процесът на дедоларизация все още е в начален стадий. Първоначално той не беше във фокуса на алианса БРИКС, но придоби известност в отговор на наложените от Запада санкции. Очаква се продължаващата еволюция на тези инициативи да има трайни последици, набирайки скорост през предстоящата година.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Джъстин Сън бе избран за министър-председател на Либерландия

Основателят на Tron Джъстин Сън е поел нова роля като министър-председател на Либерландия – самопровъзгласила се микронация, разположена между Хърватия и Сърбия.

10.10.2024 21:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Стабилните монети помагат на латиноамериканците да се справят с инфлацията

Стабилните монети като USDT са се превърнали в основни финансови инструменти в Латинска Америка, подпомагайки гражданите да се справят с продължаващата икономическа нестабилност.

10.10.2024 16:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Собствеността на криптовалути расте сред инвеститорите на дребно в световен мащаб

Притежанието на криптовалути на дребно е нараснало значително от 2020 г. насам, според доклад на Съвета на Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO).

10.10.2024 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov

ИЗВЪНРЕДНО: Инфлацията в САЩ спадна до 2.4% – как реагира Биткойн?

Току-що Бюрото за трудова статистика на САЩ публикува последните данни за инфлацията и нещата изглеждат добре за американската икономика.

10.10.2024 15:42 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.