НАЧАЛО Финтех

Китайската народна банка споделя допълнителни подробности за дигиталния юан

17.07.2021 14:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китайската народна банка споделя допълнителни подробности за дигиталния юан

Китайската централна банка публикува своята теза „Напредък в проучванията и развитието на E-CNY в Китай“, за да хвърли светлина върху постигнатото до момента по отношение на издаването на дигитални юани.

Защо анализаторите смятат, че това изглежда странно?

PBoC: Дигиталният RMB е фиатни пари

На официалния уебсайт на Народна банка на Китай е публикувана актуализация за напредъка на CBDC в Китай. Тази статия беше забелязана от множество експерти, включително печелившият награди журналист Колин Ву.

Документът избягва да нарича новия проект “дигитален юан“ или CBDC; “E-CNY” е единственото име за китайската банкова валута. Тя ще съществува съвместно с физически RMB с подобни характеристики: разчетна единица, обменна среда и запас от стойност.

Системите E-CNY и RMB ще бъдат оперативно съвместими: и двете ще представляват “пари в обращение“. Най-вече E-CNY ще отговори на нуждите на местните плащания на дребно.

Едно от най-интересните съобщения от новият документ е, че E-CNY ще има програмни функции. Функционалността на смарт договори се споменава в китайските документи за CBDC за първи път:

E-CNY се сдобива с програмируемост от внедряването на смарт договори, които не нарушават неговите парични функции. В предпоставката за сигурност и съответствие тази функция позволява самоизпълнение на плащания съгласно предварително дефинирани условия или условия, договорени между двете страни, така че да улесни иновациите в бизнес модела.

Три основни фокуса за E-CNY

Също така, заслужава да се отбележи, че нито блокчейн, нито криптовалута се споменават по отношение на технологията и токеномиката “E-CNY”. По този начин Китай се дистанцира от двете концепции на фона на разрастващите се репресии.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Германският закон, който позволява на фондове да инвестират в крипто, влиза в сила

Китайски служители отбелязаха, че все още не е предвидена точна времева рамка за пускането на E-CNY. Междувременно основните разработки и проучвания ще бъдат извършени в рамките на 14-ия петгодишен план (2021-2025).

Следващите фази на напредъка на E-CNY ще включват пускането на „пилотни проекти“, прилагането на съответните правила и широкообхватно проучване на „основните проблеми“, заключават авторите на статията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Близо 500 финтех сделки само през първото тримесечие на 2024 година

През първото тримесечие на 2024 г. финтех индустрията стана свидетел на близо 500 транзакции за финансиране и сливания и придобивания, с особен акцент върху застрахователните технологии, крипто и блокчейн секторите, според данни, събрани от Royal Park Partners (RPP).

02.05.2024 9:00 1 мин. четене

Ripple разширява обхвата си в Япония с ново сътрудничество

Финтех гигантът Ripple разкри стратегическо сливане с HashKey DX, базираното в Токио подразделение на HashKey Group, компания за финансови услуги за дигитални активи.

01.05.2024 3:30 1 мин. четене

Финансови гиганти създават работна група за квантова криптография

HSBC и PayPal са част от нова инициатива, изследваща квантово безопасната криптография в плащанията, целяща справяне с потенциалните рискове за киберсигурността, породени от нововъзникващите квантови компютри.

01.05.2024 2:00 1 мин. четене

Мъже “крадат” от жените си в Пакистан – дигиталните валути може да са решението на проблема

По време на специална среща в Рияд министърът на финансите на Пакистан Мухаммад Аурангзеб изрази интереса на правителството да приеме дигитална валута.

30.04.2024 12:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.