НАЧАЛО Други

Зависимостта на Европа от Китай и потенциалните последици

септември 19, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Зависимостта на Европа от Китай и потенциалните последици

Министърът на външните работи на Германия, Аналена Баербок, подчерта, че е необходимо Европейският съюз да намали зависимостта си от Китай.

Тя изрази подкрепата си за разследването на ЕС относно субсидиите, предоставяни от Пекин на неговата индустрия за електрически превозни средства. В интервю за телевизия Bloomberg Баербок заяви, че твърде тясната обвързаност с друга държава може да породи рискове. Тя изтъкна значението на намаляването на зависимостта не само в контекста на руската инвазия в Украйна, но и по отношение на Китай.

Наскоро Европейската комисия започна антисубсидийна проверка, която може да доведе до налагане на мита върху електрическите превозни средства, внасяни от Китай. Този ход може да доведе до ответни действия от страна на Пекин. Подобна ескалация може да бъде опасна за ЕС, тъй като автомобилният сектор пряко или косвено осигурява близо 14 милиона работни места, или 6.1 % от работната сила на блока.

Напрежението между Китай и ЕС ескалира, особено по отношение на преминаването към по-чисти технологии. Индустриалното ядро на ЕС е изправено пред риска да загуби пазарен дял в полза на по-бързо развиващите се китайски компании.

Освен това говорителката на китайското външно министерство Мао Нинг разкритикува Баербок за това, че в предишно интервю за Fox News е нарекла китайския президент Си Дзинпин “диктатор“. Баербок потвърди ангажимента на Германия да подкрепя Украйна, като подчерта потенциалните последици от победа на Путин в конфликта.

Мао осъди забележките на Баербок като “нелепи и крайно безотговорни“, считайки ги за нарушение на дипломатическия протокол и накърняване на политическото достойнство на Китай.

Германия, със значителните си инвестиции и продажби на китайския автомобилен пазар, ще бъде особено уязвима, ако търговските спорове относно субсидиите за електрически превозни средства прераснат в пълномащабна търговска война.

Разследването на субсидиите за електрически превозни средства е от стратегическо значение за Европа и ще бъде обсъдено с китайски официални лица по време на посещение на високо равнище в Китай. Баербок предложи Европа да се стреми да намали рисковете, свързани с Китай, без да прекъсва напълно връзките си, отчитайки взаимосвързаността на света.

Това разследване на ЕС означава значителна стъпка към противодействие на съперничещата си държавна подкрепа за зелени технологии, след като през годината субсидиите в различни държави се увеличаваха. В зависимост от констатациите то може да доведе до реципрочни протекционистични мерки.

Баербок подчерта, че е необходимо Европа да бъде едновременно партньор и конкурент на Китай по въпросите на климата и технологиите, като същевременно признава системното съперничество, което налага защита на уязвимите места. Тя подчерта, че е важно да се умее да се защитават интересите без наивност.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.