НАЧАЛО Регулации

Законодателите на ЕС няма да забраняват Bitcoin и Ethereum

март 3, 2022 10:40 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Законодателите на ЕС няма да забраняват Bitcoin и Ethereum

Главният парламентарист, който стои зад законопроекта, Щефан Бергер, по-рано каза, че един пасаж може да бъде “погрешно тълкуван”.

Законодателите на Европейския съюз премахнаха част от чакащ законопроект, който можеше да направи търговията с монети, използващи доказателство за работа, незаконна. Bitcoin и Ethereum използват този механизъм, за да се добиват и също така да защитят своите мрежи.

Законопроектът за пазарите на крипто активи (MiCA), внесен в Европейския парламент от коалиция, оглавявана от Щефан Бергер, беше насрочен за гласуване в понеделник, 28-ми февруари, но беше отложен в края на миналата седмица, след като мнозина в парламента възразиха срещу параграф относно доказателство за работа.

Бергер потвърди днес, че параграф 61 (9в) от законопроекта е премахнат изцяло, въпреки че гласуването все още не е насрочено.

MiCA има потенциала да промени приемането на криптовалута в Европа. Първоначално предложен през септември 2020 г., той ще изисква от Европейската централна банка да “установи единни правила за доставчиците на услуги и емитентите на крипто активи на ниво ЕС”. 

Накратко, това ще служи като регулаторна рамка за криптовалутата в целия Европейски съюз – нещо, което САЩ и други нации все още се борят да създадат.

Прочети Още: Ето защо $260 милиарда влезнаха на крипто пазара

Но един пасаж специално привлече вниманието на крипто потребителите. Той постанови, че до 2025 г. крипто активи не могат да бъдат създавани, продавани или търгувани в рамките на ЕС, ако използват “еколого неустойчиви механизми за консенсус”. За да се избегнат забрани, крипто активите ще трябва да отговарят на “минимални стандарти за екологична устойчивост”.

Противниците на законопроекта твърдят, че той ще се равнява на де факто забрана за копаене на Bitcoin и Ethereum в Европа, като същевременно прави несъстоятелно за попечителите да държат монети с доказателство за работа за клиенти.

Бергер твърди, че това не е било намерението на законодателите. При обявяването на отложеното гласуване миналия петък той заяви, че “отделни пасажи от проектодоклада могат да бъдат тълкувани погрешно и разбрани като [забрана]”.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

CFTC: Цената на Биткойн (BTC) може да се удвои

Председателят на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) Ростин Бенам заяви, че крипто индустрията има „огромна възможност“.

септември 30, 2022 8:10 1 мин. четене

Губернаторът на Калифорния отхвърли въвеждане на строги крипто регулации

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм отхвърли законопроект, който щеше да наложи по-строги регулаторни мерки за крипто бизнесите, които работят в Златния щат.

септември 27, 2022 19:06 1 мин. четене

Kraken няма да се регистрира в SEC, твърди новото CEO

Бъдещият главен изпълнителен директор на крипто борсата Kraken съобщи, че фирмата не планира да се регистрира в Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC).

септември 26, 2022 13:47 1 мин. четене

Русия иска да позволи трансгранични плащания с криптовалути

Съобщава се, че руското министерство на финансите и централната банка са постигнали съгласие по законопроект, който позволява трансгранични разплащания с криптовалути, като по този начин се отхвърля предишното противопоставяне на Банката на Русия.

септември 23, 2022 18:53 1 мин. четене