НАЧАЛО Други

Войната в Близкият изток: Сериозна заплаха за световната икономика

октомври 25, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Войната в Близкият изток: Сериозна заплаха за световната икономика

Войната между Израел и Хамас, обсъдена на известен инвестиционен форум в Саудитска Арабия, има значителни последици за световната икономика.

На 7 октомври около 2,500 бойци на Хамас започнаха нападение срещу Израел от ивицата Газа, придружено от ракетна стрелба, което доведе до трагични жертви, повечето от които бяха цивилни граждани. В отговор Израел започна операция “Железни мечове”, за да се противопостави на заплахата от Хамас.

Съобщените данни за жертвите от Ивицата Газа се посочват от управляваното от Хамас Министерство на здравеопазването, което твърди, че над 5,700 палестинци, предимно цивилни, са загинали в резултат на израелските въздушни удари. Тези цифри обаче се оспорват и може да включват бойци на Хамас и цивилни граждани, убити от погрешно изстреляни ракети.

Президентът на Световната банка Аджай Банга подчерта тежкото въздействие на конфликта върху икономическото развитие, като изтъкна критичния момент. Продължаващата война повишава риска от привличане и на други държави, особено на Ливан, където подкрепяната от Иран групировка “Хизбула” участва в редовни сблъсъци с израелските сили.

Ръководители на големи финансови институции, сред които главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк и главният изпълнителен директор на Citi Джейн Фрейзър, изразиха загриженост относно потенциалните последици от продължителното насилие, като предвидиха увеличаване на глобалния тероризъм, несигурността и икономическите спадове.

Този злополучен конфликт противоречи на визията на Саудитска Арабия за стабилен и проспериращ Близък изток, за което свидетелстват неотдавнашните ѝ стъпки към нормализиране на отношенията с Иран и започването на преговори с Израел преди началото на военните действия. Войната представлява сериозно предизвикателство за програмата за реформи “Визия 2030”, която има за цел да отклони саудитската икономика от зависимостта от петрола.

Ситуацията подчертава значението на стабилната регионална среда за вътрешната трансформация и икономическите начинания на Саудитска Арабия. Въпреки сътресенията саудитските официални лица остават ангажирани с плановете си за икономически реформи, като се стремят към растеж и производителност дори в условията на нарастващи лихвени проценти.

Ясир ал-Румаян, управител на саудитския публичен инвестиционен фонд, призна предизвикателствата, породени от високите лихвени проценти, но изрази оптимизъм относно потенциала за растеж и производителност в такава среда.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.