НАЧАЛО Други

Топ 30 икономики в света

ноември 20, 2023 15:19 7 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ 30 икономики в света

В тази статия ще разгледаме настоящите 30 водещи икономики в световен мащаб. При определянето на водещите икономики първоначално са откроени 50-те най-големи икономики въз основа на БВП на глава от населението.

В процеса на класиране са взети предвид последните темпове на растеж на БВП на тези икономики през 2023 г., разчитайки предимно на данни за второто тримесечие, коригирани с данни за цялата година, когато нямаше налични данни за второто тримесечие.

Този подход даде приоритет на държавите с най-висок БВП на глава от населението, като се отчита, че макар развиващите се икономики в Азия, Латинска Америка и Европа да показват обещаващ растеж, те все още може да не се класират сред водещите икономики в световен мащаб.

От съществено значение е да се отбележи, че въпреки неотдавнашното свиване на някои от най-богатите икономики, дори скромните темпове на растеж им осигуриха място в списъка:

30. Дания – Ръст на БВП: 0.32%

Икономиката на Дания беше положително повлияна от Wegovy, лекарство за отслабване на датския фармацевтичен гигант Novo Nordisk, което превърна компанията в най-ценната компания в Европа, вървейки към 2024 г.

29. Австралия – Ръст на БВП: 0.36%

Въпреки че в момента Австралия е в по-добра позиция от очакваното от МВФ преди 6 месеца, икономическите ѝ перспективи все още са малко мрачни и ревизира прогнозата си за растеж до едва 1.2% през 2024 г., което е исторически слабо постижение, ако се случи.

28. Испания – Ръст на БВП: 0.42%

Икономическото забавяне на Испания може да е по-дългосрочна тенденция, но тя все още се представя по-добре от средното за еврозоната.

27. Ирландия – Ръст на БВП: 0.46%

Ирландия претърпя най-големия спад от всички страни в еврозоната, като спадна с 1.8%, тъй като рискът от рецесия за една от най-важните европейски икономики започва да става вероятен.

26. Сингапур – Ръст на БВП: 0.50%

Според института “Фрейзър” Сингапур понастоящем е най-свободната икономика в света и изпреварва Хонконг за това отличие след повече от половин век.

25. Франция – Ръст на БВП: 0.53%

През третото тримесечие на 2023 г. икономиката на еврозоната се сви общо с 0.1% и има риск да навлезе в техническа рецесия. Въпреки това инфлацията намалява във Франция, чиято икономика през третото тримесечие на 2023 г. нараства само с 0.1%.

24. Южна Корея – Ръст на БВП: 0.61%

Икономиката на Южна Корея остава стабилна в условията на глобално икономическо забавяне, което затвърждава нейната устойчивост. Една от основните причини за това е подобряването на износа, което е добра новина и за световната търговия.

23. Израел – Ръст на БВП: 0.74%

Въпреки че в момента Израел е сред най-добрите икономики в света в момента, подпомаган от милиарди долари от САЩ под формата на помощ всяка година, дългосрочното въздействие на войната му с Хамас и опустошителните атаки срещу палестинците все още не е ясно. В момента икономиката на Израел е подложена на пълно изпитание, тъй като най-голямата война с Хамас навлиза във втория си етап.

22. Румъния – Ръст на БВП: 0.87%

Икономическият растеж на Румъния, макар и все още положителен, се забавя. Това обаче не отнема от факта, че тя все още е една от най-силните икономики в Югоизточна Европа и с икономическото финансиране изпреварва някои от стагниращите си съседи.

21. Нова Зеландия – Ръст на БВП: 0.9%

Нова Зеландия изпадна в техническа рецесия, след като през първото тримесечие на 2023 г. икономиката ѝ се сви за второ поредно тримесечие, но се възстанови и през второто тримесечие на 2023 г. отбеляза повече от два пъти по-висок от очаквания растеж.

Кувейт – Ръст на БВП: 1%

Въпреки че в момента в Кувейт се наблюдава икономическо възстановяване, според МВФ все още съществуват значителни рискове за дългосрочните икономически перспективи на страната, като един от тези основни проблеми е политическата безизходица между парламента и правителството.

20. Япония – Ръст на БВП: 1.17%

Япония отдавна е една от най-добрите икономики в света, а наскоро за борба с инфлацията Япония състави пакет от мерки на стойност $113 милиарда. Въпреки това, тя все още е на път да падне още повече сред страните с най-висок БВП в света, като Германия е на път да я изпревари.

19. Словения – Ръст на БВП: 1.40%

Паритетът на покупателната способност на Словения е по-висок дори от този на Испания и Полша, а икономиката ѝ нарасна повече от очакваното през 2022 г., като през миналата година се разшири с 5.7%.

18. Словашка република – Ръст на БВП: 1.50%

Словакия е дом на едно от най-големите икономически неравенства между регионите си в Европа, а неотдавнашното влошаване на бизнес морала не предвещава нищо добро за икономиката на страната.

17. Бахрейн – Ръст на БВП: 2.02%

Проблемът, който оспорва присъствието на Бахрейн сред най-добрите икономики в света в момента, е, че петролните запаси на страната са ниски, а разходите за добив – високи.

16. Португалия – Ръст на БВП: 2.30%

Въпреки че президентът на Португалия предупреди, че икономиката на страната все още е далеч от подем, концертите на Coldplay всъщност са генерирали повече от 36 милиона евро за икономиката.

15. Тринидад и Тобаго – Ръст на БВП: 2.50%

Подобрената активност в енергийния и неенергийния сектор доведе до изявлението на Централната банка на Тринидад и Тобаго, че икономиката на страната продължава да се подобрява.

14. Бруней Даруссалам – Ръст на БВП: 2.60%

Макар че в момента Бруней е една от най-добрите икономики в света, икономиката на страната е особено зависима от въглеводородите и се ангажира с Китай в стремежа си да диверсифицира допълнително икономиката си.

13. Катар – Ръст на БВП: 2.60%

Катар извлече голяма полза от това, че европейските държави прекратиха връзките си с Русия и вместо това купуваха природен газ от Катар. Икономиката на Катар получи допълнителен огромен тласък през 2022 г. след успешното домакинство на финалите на Световното първенство по футбол, което увеличи влиянието ѝ на световната сцена.

12. Хърватия – Ръст на БВП: 2.70%

През второто тримесечие на 2023 г. финансовите активи на Хърватия са се увеличили до $437.4 милиарда, което представлява увеличение от 5.3%. Туризмът има все по-голям принос за икономиката на Хърватия, тъй като популярността му в целия свят продължава да расте.

11. Гърция – Ръст на БВП: 2.70%

Всички са наясно с икономическата дилема на Гърция през последните две десетилетия, но страната се възстановява и работи за превръщането си в технологичен и енергиен център.

10. Литва – Ръст на БВП: 2.80%

Литва се сблъска с много предизвикателства пред икономиката си, включително енергийна криза, и е най-добре представящата се икономика в близост до Русия, демонстрирайки икономическия си напредък въпреки проблемите, породени от руската инвазия в Украйна.

8. Обединени арабски емирства – Ръст на БВП: 3.50%

ОАЕ работи усилено, за да се отдалечи от зависимостта си от петрола и отбеляза двуцифрен растеж на икономиката си без петрола. Продължаващите успехи в това отношение ще позволят на ОАЕ да се придвижат още по-напред сред най-добрите икономики в световен мащаб.

7. Малта – Растеж на БВП: 3.90%

Малта надхвърля значително средния показател за ЕС и е пример за това как, докато икономическите гиганти са в застой, други европейски държави се активизират и постигат силен растеж.

6. Бахамски острови – Ръст на БВП: 4.30%

Макар че Бахамските острови продължават да растат със стабилни темпове, уязвимостта им към изменението на климата застрашава статута им сред страните с най-добра икономика в света и ООН призова за дългосрочно планиране, за да се справи с този риск.

5. Барбадос – Ръст на БВП: 4.50 %

През първите 9 месеца на 2023 г. икономиката на Барбадос нарасна с 4%, което е най-добрият й резултат от 2006 г. насам, като се изключи възстановяването от Ковид пандемията.

4. Исландия – Ръст на БВП: 4.50%

Исландия има най-бързо растящата икономика в Европа и отбеляза забележително възстановяване през последните 15 години, като се има предвид, че страната беше една от най-засегнатите от глобалната рецесия през 2008 г. Въпреки това дори икономиката на Исландия започна леко да се охлажда, а разходите по заемите достигнаха своя връх.

3. Съединени американски щати (трето тримесечие на 2023 г.) – Растеж на БВП: 4.9%

През третото тримесечие на 2023 г. САЩ постигнаха невероятен ръст от 4.9%, а още една положителна новина по отношение на една от страните с най-добра икономика в света в момента – Фед запази лихвените проценти непроменени, въпреки че те все още са на 22-годишен връх.

2.Панама – Ръст на БВП: 6%

Панама се представя като стабилна икономика, за да привлича инвеститори, но икономиката ѝ може да бъде засегната от избухването на протести срещу минното дело. През последните две десетилетия Панама регистрира един от най-високите темпове на растеж в Латинска Америка.

1. Гвиана – Ръст на БВП (годишен): 38.40%

Начело на списъка на 30-те държави с най-добра икономика в света в момента е Гвиана, която през 2022 г. регистрира най-високия темп на растеж на БВП в света – 63.4%, благодарение на значителното разширяване на производството на петрол. През следващите пет години Гвиана може да нарасне с общо астрономическите 115%.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.