НАЧАЛО Други

Поредната банка глобена за злоупотреба с клиентски средства

ноември 19, 2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Поредната банка глобена за злоупотреба с клиентски средства

На един от най-големите лицензирани кредитори в САЩ е наложена глоба в размер на $15 милиона заради това, което Бюрото за финансова защита на потребителите (CFPB) определя като "широко разпространено незаконно поведение".

Това включва неразрешени тегления от банкови сметки на клиенти, което води до последствия за базирания в Чикаго кредитор Enova.

CFPB не само наложи глобата, но и наложи ограничения върху някои предложения за потребителски кредити, позовавайки се на постоянното нарушаване от страна на Enova на директивите за коригиране на измамните практики.

Сред нарушенията, отбелязани от CFPB, Enova е изтеглила или се е опитала да изтегли средства от банковите сметки на клиентите си, без да получи изрично съгласие. Заемодателят също така не е спазил обещаното удължаване на срока на заема и е представил неверни данни за падежите на плащанията по заема.

Това не е първият път, в който Enova се сблъсква със санкции за подобно поведение; през 2019 г. компанията беше глобена с $3.2 милиона. Директорът на CFPB Рохит Чопра подчерта, че дружеството е продължило да пренебрегва закона въпреки предишните порицания и нареждания за корективни действия.

Чопра заяви:

Решението на Enova да продължи да нарушава закона след разкриването на експлоатацията на клиентите ѝ доведе до неподчинението ѝ на разпорежданията на правоприлагащите органи. Вследствие на това [тези] действия водят до санкция от $15 милиона, забрана за извършване на конкретни бизнес операции и реформи във възнагражденията на ръководството.

Enova обаче твърди, че повечето от докладваните проблеми са били самостоятелно разкрити пред CFPB и твърди, че вече е предоставила подходящи компенсации на засегнатите клиенти.

В отговор на споразумението Enova поясни:

Грешките, подчертани в това споразумение, приличат на тези, разгледани в заповедта от 2019 г., но не са били умишлени опити за заобикаляне на закона. Вместо това те произтичат от непреднамерени компютърни и системни грешки. И все пак, във всяка сложна система пълното отстраняване на грешките е невъзможно. Тъй като не съществува регулаторен критерий за безупречна работа, всички последващи грешки, независимо от тяхната рядкост или незначителност, се считат за нарушения.

Действайки чрез дъщерни дружества като CashNetUSA и NetCredit в 37 щата, Enova предлага необезпечени кредити за разсрочено плащане и кредитни линии. Компанията твърди, че има девет милиона клиенти, и твърди, че е финансирала заеми в размер на $52 милиарда.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.