НАЧАЛО Други

Още една африканска централна банка предупреждава за търговията с криптовалути

май 8, 2022 17:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още една африканска централна банка предупреждава за търговията с криптовалути

Докато нараства приемането на криптовалути в световен мащаб, някои правителства остават скептични към зараждащия се пазар.

Уганда е само една от тези страни, като централната банка на страната пусна ново предупреждение срещу използването на криптовалути.

От държвната институция казват, че не са издавали никакви лицензи на крипто компании

Според доклад на местна информационна агенция, Банката на Уганда е издала предупреждение срещу криптовалутите. В известие миналия петък директорът на националната платежна система на страната Андрю Кавере разкри, че централната банка не е доволна от популяризирането на услугите за криптовалути в страната, като ги нарича незаконни. Съобщението на Каваре гласи:

Ние също така сме наясно, че такова преобразуване не може да се случи без участието на доставчиците на платежни услуги и/или операторите на платежни системи. Това означава, че Банката на Уганда не е лицензирала институция за продажба на криптовалути или за улесняване на търговията с криптовалути. 

Това е в съответствие с официалната позиция на правителството, съобщена от Министерството на финансите, планирането и икономическото развитие през октомври 2019 г.

В известието си Каваре посъветва всички лицензирани доставчици на услуги за плащания, участващи в улесняването на крипто транзакциите, да се откажат от това или да се изправят срещу последствията. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Биткойн изглежда ‘абсолютно ужасно’ в момента, твърди трейдър

Междувременно, властите не за първи път съветват жителите да се въздържат от извършване на транзакции с криптовалути. През 2019 г. министърът на финансите на страната Матия Касая заяви, че криптовалутите не притежават статут на законно платежно средство в източноафриканската страна, добавяйки, че правителството все още не е одобрило фирма за обслужване на дигитални активи.

В изявление, подобно на предупреждения от други глобални регулатори, скептични към зараждащия се пазар, Касая информира инвеститорите, че тези криптовалути съществуват извън законите на страната. В резултат на това министърът каза, че инвеститорите нямат защита от правителството и рискуват да загубят всичките си пари. Освен това той изрази загриженост, че естеството на криптовалутите ги прави привлекателни за измамници и други престъпни групи.

Приемане на крипто в Африка и съществуващите препятствия

Въпреки предупрежденията на централната банка, крипто пазарът в Уганда продължава да процъфтява на фона на регулаторната неяснота. По-специално, същото важи и за тяхната западноафриканска съседка Нигерия, чиято централна банка е ограничила останалите банки да улесняват крипто плащанията, но остава една от страните с най-голям обем на търговия с Биткойн (BTC).

Докато правителствата в Уганда и Нигерия остават против криптовалутите, други на континента приемат разривната технология. Например, Централноафриканската република предприе смелата стъпка да приеме Биткойн като законно платежно средство, докато Замбия настоява да се превърне в крипто център.

Въпреки това, приемането на криптовалути в региона и развиващите се икономики не е безпроблемно. Освен структурните опасения, МВФ също продължава да настоява срещу приемането на криптовалути с последните предупреждения до ЦАР относно приемането на Биткойн. Натискът от международния кредитор може лесно да се посочи като един от мотивите за последния ход на Аржентина да ограничи банките да улесняват крипто транзакциите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Robinhood изправени пред дело за пазарна манипулация

Окръжният съдия на САЩ постанови, че Robinhood трябва да заведе съдебно дело, в което се оплаква от манипулиране на пазара във връзка с ралито на меме акциите, което се състоя миналата година.

август 12, 2022 15:33 1 мин. четене

CBDC са „комунизъм в най-чистата му форма“, твърди Робърт Кийосаки

Все повече държави и банки по света обмислят идеята за въвеждане на дигитални валути на централните банки (CBDC).

август 12, 2022 9:45 1 мин. четене

dYdX блокира сметки на потребители свързани с Tornado Cash

Протоколът за деривати dYdX потвърди в четвъртък сутринта, че е блокирал потребителски акаунти, които преди това са взаимодействали с Tornado Cash, в съответствие с новите санкции на САЩ.

август 11, 2022 19:00 1 мин. четене

Coinbase получи призовка от SEC

Coinbase е изправена пред разследване от страна на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) на САЩ във връзка с нейните продукти за доходност и стейкинг, според тримесечната ѝ документация.

август 11, 2022 15:38 1 мин. четене