Home

Nvidia или Amazon – коя е по-добрата инвестиция?

19.06.2024 16:30 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Nvidia или Amazon – коя е по-добрата инвестиция?

Индустрията на изкуствения интелект (AI) бе съживена от стартирането на чатбота ChatGP, създаден от OpenAI в края на 2022 г., което накара няколко компании да се фокусират в сектора.

Този ентусиазъм доведе до поскъпване на акциите на някои технологични компании, особено на Nvidia и Amazon, чиито цени нараснаха съответно с 220% и 45% от юни миналата година до 19 юни. Компаниите достигнаха водещи позиции в областта на изкуствения интелект, като Nvidia е водеща на пазарите на чипове, а Amazon е най-добра в областта на софтуера.

Nvidia

На 10 юни Nvidia обяви разделяне на акциите си в съотношение 10 към 1, което понижи входната точка за инвеститорите, превръщайки я в атрактивна покупка. Анализаторите от Argus Research и Oppenheimer повишиха целевите си цени до $150, като запазиха рейтинга „покупка“.

От друга страна Evercore ISI увеличи целевата си цена от $131 на $145. Nvidia контролира около 90% от пазара, включващ графични процесори (GPU) за изкуствен интелект. С напредването на времето се очаква повишено търсене на AI чипове, което ще дойде в резултат на разрастващата се индустрия.

Запазвайки конкурентното си предимство, Nvidia възнамерява да пуска нови чипове всяка година, а не на всеки две години. Със свободен паричен поток от $39 милиарда компанията разполага с достатъчно ресурси, за да запази лидерството си и да инвестира допълнително в бизнеса си.

Amazon

Понастоящем Amazon е начело в областта на изкуствения интелект чрез Amazon Web Services (AWS), която е най-голямата облачна платформа в световен мащаб, изпреварваща Azure на Microsoft и Google Cloud по отношение на пазарния дял. През първото тримесечие на 2024 г. AWS постигна увеличение на приходите с близо 17% и 84% увеличение на оперативните приходи в сравнение с предходната година. Amazon инвестира милиарди за подобряване на AWS и изграждане на центрове за данни в световен мащаб.

Свободният паричен поток на компанията се е увеличил с над 1,000% от юни миналата година, което подчертава финансовата сила на компанията и надеждността ѝ в областта на изкуствения интелект.

Nvidia и Amazon вероятно продължават да представляват значителна инвестиционна перспектива дори след неотдавнашния ръст, като се има предвид, че прогнозата за CAGR на AI пазара е ръст от 37% поне до 2030 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Riot Platforms придобива Block Mining, за да разшири добивния капацитет на Биткойн

Riot Platforms, основен играч в добива на BTC, ще купи Block Mining, базиран в Кентъки, в сделка на стойност $92.5 милиона.

24.07.2024 18:30 1мин. четене

БРИКС: Членките вече разглеждат предложението на Иран за обща платежна система

Страните членки на БРИКС разглеждат предложението на Иран за интегриране на националните им платежни системи, както потвърди руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко в интервю за TASS.

24.07.2024 17:30 1мин. четене

Популярен трейдър предупреди за спад на долара и подкрепи Биткойн

Известният икономист Питър Бранд изрази загриженост относно потенциалния рязък спад на щатския долар и предложи Биткойн като жизнеспособен алтернативен актив.

24.07.2024 16:00 2мин. четене

Ethena ще инвестира в токенизирани активи от реалния свят: BlackRock е от кандидатите

Ethena, организацията, която стои зад USDe токена, е готова да инвестира част от резервите си в токенизирани активи от реалния свят (RWA).

24.07.2024 14:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.