НАЧАЛО Други

Най-голямата банка в света претърпя хакерска атака

ноември 13, 2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Най-голямата банка в света претърпя хакерска атака

Специалисти проучват пробива в нюйоркския клон на Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) - финансова институция с общи активи от $5.74 трилиона.

Кибератаката принуди ICBC да финализира сделките с помощта на USB памет и накара други финансови институции, включително банки, брокерски къщи и маркет мейкъри, да пренасочат сделките си, както съобщиха от Bloomberg. Инцидентът наруши и участието на банката в аукциона на облигации на Министерството на финансите в засегнатия ден.

Смята се, че заподозрените виновници за атаката са бандата “Lockbit ransomware“, за която се съобщава, че е свързана с Русия. Макар да не посочват изрично имената на участниците в заплахата, източниците на Bloomberg разкриха, че според лидерите в банковия сектор, инцидентът подчертава опасенията относно потенциала за всеобхватна кибератака, способна да парализира критичен компонент на финансовата система, предизвиквайки серия от смущения.

ICBC все още обмисля дали да потърси помощ от Министерството на държавната сигурност на Китай за справяне с последиците от пробива. Според доклад на фирмата за киберсигурност Sophos през последните години честотата на атаките с цел получаване на откуп във финансовата индустрия показва тенденция на нарастване.

Проучването на Sophos за 2023 г. показва продължаващо нарастване на броя на подожните атаки в сектора на финансовите услуги, като той процентът им се увеличава от 55% в доклада за 2022 г. до 64% в последното проучване – почти два пъти повече от 34%, отчетени в доклада за 2021 г. Въпреки повишеното ниво на атаките, секторът остава малко под средното ниво за различните сектори от 66%. Финансовите институции, осъзнавайки нарастващата заплаха, засилват усилията си за укрепване на мерките за сигурност.

Според проучване на Sophos, проведено сред 3,000 лидери в областта на киберсигурността и ИТ, включително 336 от сектора на финансовите услуги, 81% от организациите заявяват, че данните им вече са криптирани – забележително увеличение с 50% в сравнение с предходната година.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.