НАЧАЛО Други

Китай увеличи подкрепата си за руските банки въпреки войната в Украйна

септември 4, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай увеличи подкрепата си за руските банки въпреки войната в Украйна

В отговор на конфликта в Украйна китайските банки значително увеличиха подкрепата си за руските банки, позиционирайки юана като алтернативна на щатския долар световна валута.

За 14-месечен период, приключващ през март, четири от най-големите китайски банки разшириха експозицията си към Русия от $2.2 милиарда до $9.7 милиарда.

По-специално, ICBC и Bank of China допринесоха за $8.8 милиарда от тези активи. Тази промяна настъпи, тъй като западните банки бяха изправени пред натиск да се оттеглят от Русия поради регулаторни и политически изисквания, наред с предизвикателствата, породени от международните санкции.

Австрийската Raiffeisen Bank, чуждестранната банка с най-голяма експозиция в Русия, също отбеляза 40% увеличение на активите си през същия период, въпреки че изрази намерения да проучи стратегии за излизане.

Кредитите, отпуснати от китайски банки на руски контрагенти, предимно в юани, а не в долари или евро, подчертават ефективността на санкциите.

Този преход подчертава склонността на Русия да приеме юана като резервна валута, като постепенно намали зависимостта си от долара и еврото. Търговията в ренминби между Русия и Китай отбеляза значителен ръст, като през 2022 г. двустранната търговия достигна $185 милиарда.

По данни на Руската централна банка делът на руските експортни плащания, деноминирани в “токсични валути” (долар и евро), е намалял до по-малко от половината, докато делът на юана се е увеличил до 16%.

Raiffeisen, една от малкото западни банки, които запазват значително присъствие в Русия, отчете 9.6% увеличение на печалбата до €867 милиона през първата половина на годината. Въпреки това Европейската централна банка упражни натиск върху кредиторите под надзор, включително Raiffeisen, да се изтеглят от Русия.

Raiffeisen активно проучва възможностите за продажба или отделяне на руския си бизнес, като гарантира спазването на местните и международните разпоредби.

В по-широк контекст делът на чуждестранните институции в руските банкови активи намаля от 6.2% на 4.9% през 14-месечния период. ICBC, Bank of China, China Construction Bank и Agricultural Bank of China отказаха да коментират тези събития.

Този развиващ се сценарий илюстрира нарастващото финансово влияние на Китай в Русия в условията на геополитически промени и продължаващото приемане на юана като световна валута.

Източник: FT

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Правителството на САЩ в беда – има ли светлина в края на тунела?

Частичното спиране на работата на правителството на САЩ се очертава, тъй като републиканците от Камарата на представителите, присъединявайки се към демократите, отхвърлят 30-дневен законопроект за временно финансиране, нанасяйки удар на председателя Кевин Маккарти.

септември 30, 2023 9:00 2 мин. четене

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.