НАЧАЛО Други

Какво се случи по време на изслушването на Сената за крипто проекта на Facebook? (ВИДЕО)

ЮЛИ. 17, 2019 13:34 5 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Какво се случи по време на изслушването на Сената за крипто проекта на Facebook? (ВИДЕО)

Дейвид Маркъс, ръководителят на блокчейн отдела на Facebook, се сблъска с какофония от страх, несигурност и съмнение, докато защитаваше плана на социалната медия да пусне своята дигитална валута Libra.

Той се изправи пред Сената на САЩ във вторник, след като идеята на гиганта породи критики от широк кръг регулатори и законодатели от целия свят.

 

Американският сенатор от Охайо, Шеръд Браун, даде началото на двучасовото изслушване, наричайки Facebook „опасен“ и недостоен за доверието на американците. Всъщност, неговите забележки започнаха продължителен разпит, който се фокусираше предимно върху историческите грешки на Facebook във връзка с поверителността, а не върху спецификата на самия проект. Той обърна внимание на теми от Cambridge Analytica до расовите кланета в Мианмар.

 

"Facebook демонстрира скандал след скандал, като по този начин доказва, че не заслужава нашето доверие", каза Браун.

 

Маркъс се oпитваше да се придържа към разговорите за Facebook, отбелязвайки още веднъж, че социалната медия не е единственият член на така наречената Libra Association, подкрепяща криптовалутата и че други членове, включително PayPal и Visa, ще държат властта на компанията в мрежата под контрол.

Преди изслушването той разясни, че Facebook няма намерение да се конкурира със суверенните валути и планира да работи с Федералния резерв, за да гарантира, че няма да повлияе на паричната политика. Въпреки това, депутатите заявиха, че не са убедени, че това добро намерение ще бъде достатъчно за възпиране на негативните последици.

 

Сенаторите, включително и републиканеца Джон Кенеди, изразиха загриженост за това, че Асоциацията забрани лица, които имат определени политически възгледи, докато сенатор Боб Менендес се яви на изслушването със списък с причините, поради които не трябва да се вярва на Facebook.

 

Маркъс беше кратък в изказването си, като отговори на обвиненията в скандали за поверителността на личния живот, свързани с Facebook и връзката с руската намеса в изборите през 2016 г., отбелязвайки само, че фирмата е допускала грешки в миналото, но оттогава инвестира в редица програми за решаване на тези проблеми.

 

Освен загрижеността на депутатите относно връзките на Facebook с крипто, сенаторите също имаха въпроси относно структурата на Libra и подкрепата на Aсоциацията.

 

"Бихме били луди, ако дадем възможност на Facebook да експериментират с банковите сметки на хората и да използват мощни инструменти, които те не разбират, като паричната политика, за да застрашат трудолюбивата способност на американците да осигуряват семействата си."

 Маркъс направи всичко възможно да тушира тези опасения, излагайки изчерпателен план за това как асоциацията и портфейла Calibra ще се впишат в съществуващите финансови регламенти. Той също така увери комисията, че докато Libra Association е със седалище в Швейцария, тя ще спазва финансовите разпоредби на САЩ, включително регистриране по FinCEN и спазване на списъка на санкциите на OFAC.


"В САЩ има редица регулатори, с които сме ангажирани," каза Маркъс пред комисията, "както и с работната група на Г7, която включва финансови министерства и централни банки."

 

Събирането на данни беше друга чувствителна тема. Маркъс като цяло обеща, че Facebook няма да събира никакви данни от транзакциите на Libra без изричното разрешение на потребителя. По време на изслушването той продължи да казва, че бизнес моделът на Calibra се основава на партньорства, а не на събиране на данни.

 

Oбобщение на казаното от Маркъс:

 

  • САЩ трябва „абсолютно” да поведат света в създаването на правила за криптовалутите
  • "Да", Libra ще се съобразяват с всички разпоредби на САЩ и няма да стартират, докато не бъде отговорено на опасенията на американските законодатели.
  • „Няма да се налага да имате доверие във Facebook“, защото това е само един от 28 настоящи и потенциално още 100 или повече членове на Libra Association и няма да има специални привилегии."
  • Да, аз на 100% бих приел заплатата си от Facebook под формата на Libra, като израз на доверие във валутата
  • Calibra не възнамерява изобщо да продава или директно да монетизира данните на потребителите, въпреки че ако предложи допълнителни финансови услуги в партньорство с други финансови организации, ще поиска съгласието им да използва техните данни специално за тези цели
  • Основният модел на приходите на Facebook около Libra е, че повече онлайн търговия ще накара бизнеса да харчи повече за реклами във Facebook
След множеството въпроси за това защо Facebook настоява Libra да се случи, Маркъс отбеляза, че блокчейн технологията е неизбежна и ако САЩ не водят в изграждането и регулирането й, технологията ще дойде от места „извън обсега на националния апарат за сигурност на щатите“.

 

Сенатор Марк Уорнър от Вирджиния, например, попита Маркъс дали други портфейли, построени върху блокчейна на Libra, биха били оперативно съвместими и дали могат да имат равен достъп до блокчейна като портфейла на Calibra. Маркъс потвърди това, като в същото време предложи минимални подробности за това как Libra Association ще се справи с конфликтите на интереси между своите членове, както и с появата на фракции.

 

„Изглежда възможно във всеки борд, във всяка група хора, да се развиват коалиции”, каза сенаторката Тина Смит. - "Струва ми се, че има голям въпрос как всеки глас ще бъде чут в тази невероятно мощна асоциация със седалище в Швейцария. Дали това ще бъде като корпоративен съвет? Как ще се справите с конфликтите на интереси? "

 

В отговор Маркъс заяви, че асоциацията споделя своята бяла книга на ранен етап, за да получи необходимата обратна връзка и че все още има "много работа, която трябва да се свърши между настоящия момент и старта."

 

И все пак, някои отзиви бяха положителни на фона на изпълената със съмнение зала. Американският сенатор Пат Тууми се застъпи за "огромните ползи" от блокчейн технологията и криптовалутите.

 

"Трябва да обмислим ползите и риска", каза той." Но да обявим предварително, че трябва да удушим бебето в яслите, изглежда недомислено."

 

Като цяло, изслушването беше изненадващо последователно. Много oт сенаторите демонстрираха стабилни знания за това как работи Libra и задаваха правилните въпроси. Маркъс беше прям, извън темите за това колко много Facebook са инвестирали в проекта и какви данни ще съберат от транзакциите на своята социална мрежа.

 

Някои от най-големите опасения, като например прането на пари от терористи, обхващат цялата криптовалутна екосистема и не могат да бъдат решени дори чрез "железни" правила около Libra. Не беше обърнато особено внимание на това как дигиталния токен би могъл да подобри преводите или да намали транзакционните такси, които виждат, че корпорациите печелят от семейства и малки предприятия.

 

През годините Facebook породиха много съмнения в хората с неспособността си да държат огромната си база данни от информация под контрол. Ако този проект не бъде регулиран както трябва и хората работещи по него не са подбрани, остава възможността за сериозна манипулация.  Независимо от всичко, този проект е от решаващо значение за бъдещето на крипто индустрията и пътя, по който ще поеме.


СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Изпълнителният директор на PayPal разкри защо се оттегли от Libra
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Музикантите вече ще могат да продават творбите си за XRP

Ripple представи нова платформа, наречена xSongs, която позволява на създателите на съдържание да качват дигиталната си музика и да я продават за криптовалутата XRP.Тези, които са заинтересовани в то...
ДЕК. 11, 2019 21:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Копаенето на криптовалути в Грузия използва 10% от цялата електроенергия на страната

Само миналия месец, Bitmain, водещият в света производител на хардуер за копаене, откри предполагаемо най-голямата ферма за криптовалути в света.Съоръжението от 33 000 акра притежава общ капаците...
ДЕК. 11, 2019 12:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Nike ще токенизира обувките си на Етериум блокчейна

 В документ, публикуван в Службата за патенти и търговски марки в САЩ и от 10-ти декември, Nike заяви, че възнамерява да генерира уникални идентификационни номера и да създаде ERC 721 токени за някои ...
ДЕК. 11, 2019 10:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Социалната мрежа подкрепена от EOS обяви старт на бета версия

Voice обяви датата на стартиране на бета в блог публикация.Фирмата също така съобщи, че ще споделя своя напредък с общността. Компанията твърди, че хиляди вече са се регистрирали, за да участват в б...
ДЕК. 11, 2019 09:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света