Home

Как Walmart може да помогне в прогнозирането на рецесия в САЩ

20.06.2024 11:00 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как Walmart може да помогне в прогнозирането на рецесия в САЩ

Като се има предвид ненадеждността на много от традиционните индикатори за рецесия през последните години, инвеститорите може би търсят нов такъв.

Примери за такива индикатори са обърнатата крива на доходността, водещият икономически индекс “Conference Board” и бързото повишаване на лихвените проценти през 2022 и 2023 г.

Въпросът е, че меките икономически приземявания, които изглежда се отразяват в текущите цени на акциите, първоначално могат да приличат на рецесии поради отслабване на икономическите данни. Инвеститорите, които погрешно очакват рецесия, могат да възприемат прекалено консервативни стратегии, като по този начин пропуснат потенциални печалби.

Например тези, които са извадили инвестициите си по време на спада на S&P 500 през април, са пропуснали последвалите печалби през май и първата половина на юни.

Джим Паулсен, главен инвестиционен стратег в Paulsen Perspectives, смята, че уникалната позиция на американският магазин Walmart може да осигури ценна информация за тенденциите в рецесията. Фокусът на Walmart върху купувачите, които се съобразяват с бюджета си, предлага на ръководството ясна перспектива за финансовото състояние на потребителите, особено сред хората с ограничени доходи, които често първи изпитват икономически затруднения.

Паулсен е разработил т.нар. сигнал за рецесия на Walmart (WRS) – показател, който сравнява цената на акциите на компанията с индекса S&P Global Luxury. Целта на това сравнение е да се проследят промените в потребителските разходи от луксозни стоки към по-достъпни варианти при забавяне на икономиката и увеличаване на рисковете от рецесия.

Наслагвайки WRS с корпоративните кредитни спредове, Паулсен посочи тясна корелация от 2007 г. насам. Това не е неочаквано, тъй като кредитните спредове – разликата между доходността на корпоративния и държавния дълг – имат тенденция да се разширяват при увеличаване на рисковете от рецесия.

Особено интригуващо е, когато WRS и кредитните спредове изпращат противоречиви сигнали.

Въпреки че и двата показателя прогнозираха финансовата криза през 2007 г., през 2015 г. и 2016 г. WRS остана стабилен, дори когато кредитните спредове се разшириха, което показа рецесия, която така и не настъпи. Отново през втората половина на 2019 г. WRS сигнализира за рецесия, докато кредитните спредове не го направиха.

Паулсен твърди, че тези спредове са се свивали през цялата година, което подсказва за здрава икономика без значителен финансов натиск. Въпреки това WRS се е изкачил до най-високите си нива от рецесията през 2020 г. насам.

В последните два случая индикаторът се оказа точен, докато кредитните спредове не бяха. Дали и този път ще се окаже прав?

Паулсен остава предпазлив по отношение на метриката поради кратката ѝ история и други показатели, предполагащи стабилна икономика.

Балансите са силни, ликвидността е достатъчна, създаването на работни места се забави, но остава положително, а реалните заплати и печалби продължават да нарастват“, заяви той.

Анализаторът смята, че WRS предполага меко приземяване, но ако продължи да се покачва, може би ще се наложи инвеститорите да преразгледат риска от рецесия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Tornado Cash регистрира неочакван ръст на депозитите въпреки санкциите

Tornado Cash, крипто миксерът под санкции, отбеляза забележително увеличение на депозитите въпреки правните и регулаторните си проблеми.

19.07.2024 20:30 1мин. четене

Какво ще стане ако Джо Байдън се откаже от президентските избори в САЩ

Президентът Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск от страна на Демократическата партия да прекрати кандидатурата си за преизбиране след дебат с Доналд Тръмп.

19.07.2024 19:00 2мин. четене

Цените на златото тръгват надолу – каква е причината?

Цените на златото спаднаха с повече от 1.5% в петък, тъй като доларът се засили, а някои инвеститори прибраха печалби след неотдавнашното поскъпване на метала.

19.07.2024 18:00 1мин. четене

Китайският юан поскъпва спрямо американския долар, достигайки връх през юли

Напоследък китайският юан поскъпна спрямо щатския долар, като достигна най-високото си средно равнище за юли.

19.07.2024 17:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.