НАЧАЛО Други

Икономиката на САЩ ще отслабне на фона на опасенията от рецесия

ноември 21, 2023 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на САЩ ще отслабне на фона на опасенията от рецесия

Очакваната икономическа активност в САЩ намалява, като признаците сочат към кратка рецесия поради трайно високата инфлация и строгия контрол на Федералния резерв върху лихвените проценти, които ограничават потребителските разходи.

В понеделник The Conference Board съобщи, че водещият икономически индекс е спаднал до 103.9 пункта през октомври, отбелязвайки пореден 19-месечен спад след понижението с 0.7% през септември.

The Conference Board е организация с нестопанска цел. В нея членуват над 1,000 публични и частни корпорации и други организации от 60 държави.

Икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха малко по-слабо изразено понижение от 0.7%.

Юстина Забинска-Ла Моника, старши мениджър “Индикатори за бизнес цикъла” в The Conference Board, подчерта:

Последният спад на индекса се дължи на влошаването на потребителските очаквания относно условията за бизнес, на понижението на индекса на ISM за новите поръчки, на спада на фондовите пазари и на по-строгите условия за кредитиране.

След кратка пауза през септември индексът отново започна да показва предстояща рецесия. Забинска-Ла Моника отбеляза:

Повишената инфлация, високите лихвени проценти и намалените потребителски разходи, отчасти поради намаляващите пандемични спестявания и задължителните плащания по студентски заеми, са на път да предизвикат кратка рецесия в САЩ.

Въпреки мрачните перспективи има предположение, че икономическите предизвикателства може би леко намаляват. През шестте месеца до октомври основният показател отбеляза свиване с 3.3%, което е по-малък спад в сравнение със спада от 4.5% през предходните шест месеца.

Водещият икономически индекс служи като прогнозен инструмент, който предвижда промени в бизнес цикъла приблизително седем месеца предварително. Той се основава на 10 елемента, сред които първоначални молби за застраховка срещу безработица, нови поръчки от производители, разрешителни за нови частни жилища, цени на акциите и потребителски очаквания. Целта му е да сигнализира за колебания в бизнес цикъла.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.