НАЧАЛО Други

Европа прие противоречив закон за пространството на криптовалути

ноември 10, 2023 11:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа прие противоречив закон за пространството на криптовалути

Европейският съюз постигна значителен напредък с приемането на иновативния "Закон за данните", който включва спорна разпоредба, известна с това че може да възпрепятства смарт договорите.

Вградена в разпоредбите, уреждащи обмена на данни, тази разпоредба разпали разгорещени дискусии в сектора на криптовалутите.

Законът за данните, резултат от съвместните усилия на членовете на ЕП и държавите членки, има за цел да насърчи иновациите чрез премахване на пречките пред достъпа до данни. В него се установяват насоки за споделяне на данни, получени чрез взаимосвързани продукти и свързани услуги, като например интернет на нещата и индустриални машини.

Основната цел на акта е да насърчи появата на нови услуги, особено в сферата на изкуствения интелект, като предостави на потребителите достъп до генерираните от тях данни. Той също така има за цел да направи следпродажбените услуги и ремонтите на свързаните устройства по-икономически жизнеспособни.

При извънредни обстоятелства, като наводнения и горски пожари, субектите от публичния сектор могат да получат достъп и да използват данни, съхранявани от частни предприятия. Законодателството едновременно защитава търговските тайни и предотвратява неразрешеното прехвърляне на данни.

Членовете на ЕП предприеха мерки за ясно дефиниране на търговските тайни, като целта е да се предотврати незаконното прехвърляне на данни и изтичането им към държави с не толкова строги разпоредби за защита на данните. Освен това новият закон улеснява прехода между доставчиците на облачни услуги и въвежда гаранции срещу незаконно международно прехвърляне на данни.

Въпреки това добавянето на тази разпоредба за смарт договорите в окончателния вариант на Закона за данните предизвика опасения в криптовалутната индустрия. Съществуват опасения, че тази разпоредба потенциално може да обяви по-голямата част от смарт договори за незаконни.

Макар усилията за лобиране от страна на организации, свързани с блокчейн, като Stellar, Polygon, NEAR и Cardano, в окончателната итерация на документа широко се споменават “смарт договори” и се налагат задължения на доставчиците на тези автоматизирани програми. Това породи притеснения относно вечните и безгранични отговорности в децентрализираните сценарии, при които липсва един продавач.

В член 30 от Закона за данните се подчертава необходимостта от механизъм за “безопасно прекратяване и прекъсване”, който да гарантира възможността за спиране на текущите транзакции в рамките на смарт договори. Разпоредбата повелява, че тези договори трябва да включват вътрешни функции, способни да нулират или инструктират договора да прекрати операциите, като по този начин се предотвратяват бъдещи непредвидени изпълнения.

Окончателният текст поясни още, че тези правила се прилагат само когато програмите се използват за автоматизирано изпълнение на споразумения за обмен на данни. Обхватът обаче не се разпростира върху частни или разрешени мрежи, като по този начин се надхвърлят ограниченията, които първоначално бяха поискани от лобистите.

След като получи 481 гласа “за” и 31 гласа “против” в Европейския парламент, сега законодателството очаква официално одобрение от Европейския съвет.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, обсъди позицията на компанията си по отношение на бизнеса ѝ в Китай.

декември 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.