НАЧАЛО Други

БРИКС: Отношенията между Саудитска Арабия и Иран се влошават – говори се за ядрено въоръжаване

септември 26, 2023 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Отношенията между Саудитска Арабия и Иран се влошават – говори се за ядрено въоръжаване

Неотдавнашното включване на Саудитска Арабия и Иран като нови членове на БРИКС допълнително изостри дългогодишните им дипломатически конфликти.

Тези две държави са в състояние на продължителна борба за влияние в Близкия изток, като предоставят военна помощ и финансова подкрепа на противоположни фракции в стремежа им за регионално господство. Важно е да се отбележи, че към момента Иран не притежава ядрени оръжия, които Белият дом често нарича оръжия за масово унищожение.

Саудитска Арабия също не разполага с ядрен потенциал, което прави Израел единствената близкоизточна държава, разполагаща с такива оръжия. Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман подчерта, че страната му ще се стреми към ядрено въоръжаване, ако Иран се сдобие с такова.

В неотдавнашно интервю за Fox News той заяви:

Ако те [Иран] се сдобият с ядрено оръжие, ние също ще трябва да се сдобием с такова”, изпращайки решително послание към Иран относно позицията на Саудитска Арабия по отношение на ядрените амбиции.

Непрактично е да притежавате ядрени оръжия… Защото не можете да ги използвате, а ако го направите, ще се окажете в конфликт с целия свят.

Коалицията БРИКС отдавна е критикувана за това, че обединява държави със значителни разногласия по различни национални въпроси. Например Индия и Китай се борят с гранични спорове, като често прибягват до мерки като търговски ограничения върху стоките и услугите на другата страна.

Изглежда, че докато лидери като Моди и Дзинпин се въздържат от взаимни нападки по време на тези срещи, МБС вероятно ще възприеме различен подход.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.