НАЧАЛО Други

Аржентина плаща дълга си с китайски юани поради недостиг на долари

ноември 3, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Аржентина плаща дълга си с китайски юани поради недостиг на долари

Според източник, цитиран от Reuters във вторник, Аржентина е използвала китайската си линия за валутен суап, за да покрие частично плащане към Международния валутен фонд (МВФ), дължимо през октомври.

Общо Буенос Айрес е имал дълг към МВФ в размер на 1.98 милиарда специални права на тираж (СПТ), равняващи се на $2.6 милиарда. СПТ са международен резервен актив, създаден от МВФ.

През миналия месец Аржентина разполагаше с 1.4 милиарда СПТ и използва китайски юани, за да покрие останалата част от недостига.

Това плащане обхващаше задълженията, произтичащи от споразумението за дълг на стойност $44 милиарда с МВФ, което замени предишната неуспешна спасителна програма от 2018 г.

Решението за използване на юани произтича от продължаващата борба на Аржентина с намалените доларови резерви, което накара правителството да разчита на суаповата си линия от 18 милиарда юана многократно през тази година. Между юни и юли бяха използвани юани на стойност приблизително $2.8 милиарда, за да бъдат изпълнени ангажиментите към МВФ.

Макар че Аржентина се обръща към китайските юани за погасяване на задълженията си към МВФ, тя също така използва средствата на МВФ за уреждане на дългове с Китай.

През август Аржентина изплати $1.7 милиарда на Китайската народна банка, като използва средства, получени от МВФ. Бяха възстановени суми и на други кредитори, като Катар и Банката за развитие на Латинска Америка.

Освен това през юни дневните транзакции в юани на валутните пазари на Аржентина достигнаха рекордно високи стойности от 28%, като над 500 компании се стремяха да се снабдят с вносни стоки, използвайки юани. Въпреки това щатският долар остава предпочитана валута сред аржентинските потребители, които все повече разчитат на него при ежедневните транзакции поради намаляващото доверие в песото на страната.

Предложението за доларизация на аржентинската икономика се превърна в основна тема на президентските избори в страната, застъпена от кандидата Хавиер Милей. Макар че изборите се проведоха през октомври, кандидатът на либертарианците ще се изправи на втори тур срещу министъра на икономиката Серхио Маса на 19 ноември.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Исторически срив на долара предстои според Питър Шиф

В разгара на стремежа на алианса БРИКС да се откаже от зависимостта си от щатския долар икономистът Питър Шиф направи забележителна прогноза за бъдещето на валутата.

декември 3, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.