Home

На какво се дъжи скорошния спад на фондовия пазар?

05.10.2023 13:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
На какво се дъжи скорошния спад на фондовия пазар?

Наскоро акциите претърпяха значителен спад, предизвикан от съвкупност от тревожни фактори. През август неочаквано нарасна броят на отворените работни места, докато продължаващата стачка в автомобилния сектор се засили.

Освен това цените на петрола се приближиха до най-високата си точка от 2023 г. насам.

Пазарните експерти подчертават, че ключовият наратив се крие на пазара на облигации. Инвеститорите се опасяват, че стабилната икономика може да накара Федералния резерв да повиши лихвените проценти още веднъж.

Във вторник доходността по 10-годишните държавни облигации достигна 4.8%, отбелязвайки най-високата си стойност от 2007 г. насам. По-високите лихвени проценти правят “по-безопасни” инвестиции като фондовете на паричния пазар, които включват държавни облигации, по-привлекателни. Това бягство към сигурността набира сила, тъй като инвеститорите възприемат мнението за продължителен период на по-високи лихвени проценти, което бе изразено от председателя на Фед Джером Пауъл.

В обобщението на икономическите прогнози на Фед се посочва, че през 2024 г. и 2025 г. се очаква лихвените проценти да намалеят по-малко, отколкото се очакваше по-рано. До края на 2026 г. се предвижда лихвените проценти да надхвърлят т.нар. неутрален лихвен процент, който се очаква да преобладава в дългосрочен план.

В деня на съобщението на Фед индексът S&P 500 отбеляза спад от над 1% и низходящата тенденция се запази. Междувременно доходността на 10- и 30-годишните държавни ценни книжа рязко нарасна, като 10-годишната доходност се повиши с около 50 базисни точки през двете седмици след заседанието на Фед.

Бързината на този скок оказа влияние върху възприятията на инвеститорите относно ролята на фиксирания доход в портфейлите. Сега инвеститорите търсят по-висока доходност, за да компенсират удължения период на инвестиране във фиксирана доходност.

Стратезите на Bank of America смятат, че след като волатилността се стабилизира, акциите все пак биха могли да се представят добре. Те предвиждат потенциална стойност на S&P 500 в края на годината от 4,600, което е 7% увеличение спрямо сегашните нива.

Ето защо слаби икономически данни или неблагоприятен доклад за работните места могат да предложат известно облекчение на пазара на акции.

Очаква се предстоящият доклад за заетостта през септември да покаже увеличение на броя на работните места в икономиката със 170,000, което е малко по-малко от август, при незначително понижение на равнището на безработица до 3.7%.

Също така председателят на Фед Кливланд Лорета Местер подчерта, че ако икономиката отрази последното заседание, ще се обмисли по-нататъшно повишаване на лихвените проценти.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Основателят на Cardano ще се срещне с президента на Аржентина

Чарлз Хоскинсън, основател на Cardano, ще се срещне с президента на Аржентина Хавиер Милей през октомври, за да обсъди ролята на блокчейн в оформянето на бъдещите икономики.

19.09.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Ще има ли други понижения на лихвите от страна на Фед?

На 18 септември Федералният резерв на САЩ направи забележителен ход, намалявайки лихвените проценти с 50 базисни пункта, с което постави началото на нов цикъл на облекчаване.

19.09.2024 20:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Стабилността на цената на Биткойн е от решаващо значение за миньорите

Биткойн миньорите може да отчетат GAAP нетна печалба през това тримесечие, ако цената на Биткойн остане над $62,000 до края на месеца.

19.09.2024 19:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Binance отчита 40% ръст на институционалните инвеститори

Според главния изпълнителен директор Ричард Тенг интересът към Binance от страна на институционални и корпоративни инвеститори рязко се е увеличил с 40% през тази година.

19.09.2024 18:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.