НАЧАЛО Регулации

Министерството на вътрешните работи в Русия предлага криминализиране на нерегистрирано ползване на крипто

АВГ. 25, 2018 13:56 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Министерството на вътрешните работи в Русия предлага криминализиране на нерегистрирано ползване на крипто

Според руското министерство на вътрешните работи се предвижда установяване на наказателна отговорност за нерегистрирани крипто операции, съобщиха местната медия Известия на 23 август.


Според документите, предоставени от Известия, Министерството на вътрешните работи на Русия разработва изменение на законодателството, което се отнася до легализирането само на регистрирани операции с криптовалути с отворен код като Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) и други. Министерството предложи, че за да извършват правни сделки в крипто, лицата или субектите трябва да придобият "задължителна регистрация при държавните органи, които извършват финансово и данъчно регулиране".

Инициативата идва от Главната дирекция за контрол на наркотиците (GUKON) на руското вътрешно министерство. На 13 юли началникът на GUKON Андрей Крапов поиска от Министерството на финансите на Русия да изрази своята позиция по отношение на потенциалната реализация и осъществимост на предложените законодателни мерки, предаде Изветия.

Руското министерство на икономическото развитие според съобщенията изразява скептично отношение към инициативата на вътрешното министерство, заявявайки, че е "още рано" да се обмисли криминализирането на операциите за крипто. Заместник-началникът на Министерството на икономическото развитие Сава Шипов посочи, че все още няма законодателство, което да се отнася конкретно до регулирането на крипто транзакции.
Шипов обаче отбеляза, че физическите или юридическите лица могат да бъдат преследвани в случаите, когато крипто е било използвано като средство за плащане за вече установени незаконни дейности, като например трафик на оръжие или наркотици.

Артьом Толкачев, юридически експерт и главен изпълнителен директор на Sputnik DLT, одобри позицията на Министерството на икономическото развитие. Според Толкачев е "твърде рано да се говори за криминализиране на незаконни операции за криптовалути", тъй като за индустрията не е въведено необходимото законодателство.

Толчачев също така отбеляза, че докато крипто търговия "е в така наречената" сива зона в Русия и редица руски власти повдигат подобни инициативи от 2015 г., идеята за криминализиране на крипто търговия все още няма "пряко правно основание."

По отношение на въздействието на подобни инициативи, правният експерт предложи руските крипто проекти да "търсят друга юрисдикция", като посочват, че някои големи крипто фирми вече работят "чрез чуждестранни настройки":

"Ако такива инициативи като криминализиране на криптовалутите ще придобият сила в бъдеще, това ще има отрицателно въздействие върху реалните проекти, което в резултат ще търси друга юрисдикция. Всъщност големите крипто оператори вече не работят чрез руските структури, а вместо това работят чрез чуждестранни организации."

Министерството на финансите за първи път въведе пълна регулаторна рамка за крипто и блокчейн през януари 2018 г., законопроектът, озаглавен "По отношение на цифровите финансови активи", се очаква да бъде финализиран до 1 юли. Досега законопроектът беше одобрен само на първо от трите четения на руския парламент Държавната Дума.

Въпреки че наскоро одобрената версия на законопроекта легализира активността на крипто и ICO като цяло, тя все още директно установява, че цифровите финансови активи "не представляват правен начин за плащане на територията на Руската федерация".
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Коментари (0)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Германия планира да регулира блокчейн сектора

Законодателите в Германия предлагат управляван от правителството електронен регистър, който ще регулира блокчейн сектора. Предложението може да повлияе на всичко - от автомобили до фармацевтични прод...
МАР. 11, 2019 11:07 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Канадските регулатори включват DLT в бизнес плана си за 2019-2022 година

Канадската регулаторна агенция включи раздел за DLT и крипто активите в своя бизнес план 2019–2022, публикуван на 13 юли.Бизнес планът на CSA беше одобрен на 28 май и представлява съвместна работа на ...
ЮЛИ. 16, 2019 19:36 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Испания ще представят крипто и блокчейн регулации

Испанската управляваща партия Partido Popular (PP) ще представи законопроект за криптовалути и блокчейн регулация след няколко дни, съобщи местният вестник La Vanguardia на 10 декември. Медията съобща...
ДЕК. 12, 2018 09:48 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Швейцария са на път да регулират криптовалутите наравно с традиционните активи

Федералното събрание на Швейцария гласува в подкрепа на поставянето на криптовалута на равни начала като традиционните активи. Колебливо гласуване 99 членове на Националния съвет, долната камара на Фе...
МАР. 22, 2019 19:22 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света