НАЧАЛО Алткойни Биткойн

Къде Отиват Сезираните Крипто Валути

АПР. 30, 2018 07:50 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Къде Отиват Сезираните Крипто Валути

От ранните им дни, крипто валутите се свързват от много хора с черни пазари и незаконни дейности.


Функцията на Bitcoin, позволяваща да се извършват директни плащания без участието на финансови институции, се използва като начин да се избегне институционален контрол.

Проучване на Университета по технологии в Сидни (UTS) установи, че "приблизително половината от Bitcoin транзакциите са свързани с незаконна дейност".

Добре е да имаме предвид, че има почти 28.5 млн. Bitcoin портфейла, които притежават повече от 0.001 BTC и много потребители притежават няколко портфейла.

Независимо от това, факт е, че някои незаконни дейности се извършват с крипто валути. Нека да анализираме някои случаи, при които държавните власти са заловили крипто активи поради незаконни дейности и да установили къде се озовават.

Международните органи не подценяват този въпрос. Европол неотдавна призна, че "три до четири милиарда паунда на пари в брой в Европа се перат през крипто валути".

Изпълнителният директор на Европол Роб Уейнрайт подчерта, че:
"Постъпленията от престъпна дейност се превръщат в Bitcoins, разделени на по-малки суми и дадени на хора, които като че ли не са свързани с престъпниците, но действат като"мулета на пари ". Тези мулета след това превръщат Bitcoins обратно в твърди пари, преди да го върнат на престъпниците ".

Silk road


Silk Road беше уебсайт, който функционира като онлайн черен пазар за продажба на незаконни наркотици. Той използва Bitcoin за уреждане на сделките между потребителите на сайта. След две години разследване Федералното бюро за разследване арестува основателя. Бяха конфискувани над 170 000 Bitcoins, които по това време съставляват около 1,5% от всички Bitcoins в обращение.

Затварянето на Silk Road не беше единствената дейност, извършена от международните органи. През ноември 2014 полицията в Хесе, Германия, заедно с Европол и ФБР, работеха срещу незаконните онлайн магазини Hydra и Silk Road 2.0.

Тези магазини са били използвани от приблизително 150 000 души, които всеки месец купували наркотици на стойност милиони евро, използвайки Bitcoins. Тази операция доведе до изземването на 126 Bitcoin от собствениците на уеб сайтовете.

Българския случай


Операция беше проведена на 19ти май 2017 г от българската полиция с подкрепата на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа. Съвместните сили спряха организирана престъпна група, която набираше корумпирани митнически служители в много европейски страни с цел да проникнат в компютъризираните митнически системи и да избегнат плащането на данъци.

Нарушителите избират Bitcoin като начин за инвестиране на парите, получени като резултат от дейността им. В резултат на полицейското разследване е заловен впечатляващ брой крипто валута - 213,519 Bitcoin.

Аукциони за крипто валути


Сезирането на крипто валути става все по-често в резултат от международни разследвания. Националните органи започнаха да мислят какво да правят с иззетите монети.

САЩ бяха едни от първите страни, които обърнаха внимание на проблема и започнаха да организират търгове, продаващи присвоените крипто валути.

Ами България? Според изчисленията, стойността на 213 000 заловени Bitcoins би била достатъчна, за да се изплати една пета от националния дълг на България. Понастоящем пропорцията ще е малко по-различна, тъй като дългът на страната е около 16 милиарда долара, докато стойността на този валутата ще бъде около 2 млрд. долара. Днес обаче не е ясно дали властите наистина притежават тези монети.

Ръководителят на Специалната прокуратура - Иван Гешев, наскоро заяви, че прокуратурата и Министерството на вътрешните работи не са сезирали "Биткойн".

Аукционите биха могли да бъдат положително развитие, което гарантира справедлив и прозрачен процес около преразпределението на крипто активите.
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Коментари (0)
Изкажете мнение
Още Биткойн новини

Биткойн е по-ефективен за плащане на данъци от банковите карти

Еван Кун, съоснователят на борсата Coinberry, заяви, че Биткойн е по-ефективен за плащане на данъци от банковите карти.Както съобщи медията за недвижими имоти Mansion Global на 22-ри август, Кун заяви...
АВГ. 23, 2019 20:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Централните банки тласкат цената на Биткойн нагоре

Пред Nikkei Asian Review на 21-ви август Хени Сендър каза, че политиките на банките стимулират нарастващото признаване на криптовалутите.Анализаторите прогнозират още съобщения от Федералния резерв на...
АВГ. 23, 2019 10:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Доминантността на Биткойн всъщност е над 90%

Докато агрегаторите на данни за криптовалути са насочени към ниво на доминантност от около 70%, анализаторите от Arcane Research са изчислили, че реалното ниво може да е много по-високо.Arcane Researc...
АВГ. 22, 2019 15:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Биткойн ще присъства в портфолиото на всеки институционален инвеститор след време

В интервю за CNBC на 20 август, Помплиано каза, че всяка седмица се изгражда все повече инфраструктура около Биткойн (BTC) и крипто пазарите.„Това е повратен момент“Помплиано изтъкна последните разраб...
АВГ. 21, 2019 19:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света