НАЧАЛО Други

Децентрализирани срещу централизирани борси - къде е разликата?

ДЕК. 14, 2018 4 МИН . ЧЕТЕНЕ
 Децентрализирани срещу централизирани борси - къде е разликата?

Има много хора, които смятат, че основният проблем с днешната криптосфера е пряко свързан с факта, че голяма част от сделките се извършват на централизиран обмен.


Идеята за компрометиране на паричната независимост и суверенитет, за които Сатоши Накамото несъмнено се бори, създавайки биткойн, наистина е провокираща мисъл.

Ако сте нови в криптосферата, да се разграничават централизираните от децентрализираните обмени, може да изглежда трудна и сложна задача, точно затова ще предоставим списък на всички най-важни аспекти за всеки конкретен случай.

Централизирани крипто борси


Централизираните борси са платформи за търговия, които могат да бъдат сравнени с брокерските и фондовите пазари по отношение на начина, по който работят. Те са отговорни за поддържането на много необходимата ликвидност за крипто пазарите, тъй като са направили криптовалутите много по-достъпни за масите.Централизираните борси се управляват от различни компании, които поддържат пълен контрол върху всички транзакции, върхъ частите на потребителите и данните за тях и портфейлите им. Това ни води до основните критики към централизирания обмен, а именно фактът, че от потребителите се изисква да преминават през конкретни, одобрени от компанията методи за справяне със своите средства и сделки.

През последните няколко години десетки крипто борси бяха хакнати, което доведе до загуба на милиони долари (примери за това са Mt.Gox, BitGrail, Coincheck и др.). Не само това, но централизираният обмен също е предразположен към забрани от страна на правителството и те обикновено имат незадоволителни секции за подкрепа (въпреки че повечето обмени работят активно върху решаването на този въпрос).

Въпреки това, най-големият "проблем" на централизирания обмен е необходимата съвместимост с KYC (Know Your Customer) и внушението за представяне на документ за самоличност. Това отваря врата за възможност за кражба на самоличност и дори на лични данни.

Децентрализирани крипто борси


Децентрализираните борси са много по-съвместими с това, което Сатоши предвижда, тъй като никой от тях не ги управлява. Всъщност, децентрализираните борси работят с помощта на една и съща технология, която управлява повечето криптoвалути - блокчейн. Тези борси не държат криптовалутите на своите клиенти и не съхраняват деликатна информация.Тъй като се базират изцяло на блокчейн, съвсем естествено е децентрализираните крипто борси да страдат от повечето присъщи недостатъци на тази нова технология, един от които е скалируемостта. Следователно повечето децентрализирани обмени са по-бавни от централизираните. Не само това, но и те са по-малко удобни за потребителите в сравнение с техните централизирани конкуренти.

Въпреки това, с напредването на технологиите, децентрализираният обмен най-вероятно ще се подобри. Нивата на ликвидност ще се повишат, а опитът на потребителите ще се подобри предимно благодарение на технологии като интелигентни договори, атомични суапове извън мрежата и суапове върху веригата.

Децентрализиран срещу централизиран обмен: Действителни разлики между CCE и DEX


Най-очевидната разлика е общата популярност. В момента DEX са далеч по-малко популярни oт CCE. Това означава, че по отношение на обема на търговията централизираните борси са и лидерите в сферата. CCE също имат по-добра ликвидност. Друга голяма разлика е фактът, че DEX приемат плащания само в крипто и обменят само крипто, докато CCE също така са склонни да позволяват обмен на фиатни валути, както и директни банкови преводи и плащания с дебитна/кредитна карта.

Поради това, че техните нодове са разпределени, DEX обикновено носят по-малък риск от хакове. Същото може да се каже и за действията на правителството, тъй като DEX са много неприкосновени спрямо правителствена намеса. Децентрализираните обмени също имат предимство, когато става въпрос за предоставеното ниво на неприкосновеност на личния живот.

Всички транзакции са анонимни, докато при CCE има повишен риск от кражба на самоличност и хакове. Всички крипто-към-фиат транзакции се извършват предимно на централизиран обмен. Това се дължи основно на факта, че EUR и USD (и всички други фиатни валути) също са централизирани.

Заключение


Избирането между централизиран или децентрализиран крипто обмен не е нито черно, нито бяло. И двата вида борси имат неоспорими предимства, както и забележителни недостатъци. В днешно време е ясно, че централизираните обмени осигуряват по-голяма полезност и функционалност за своите потребители. Структурата на крипто екосистемата остава, поне засега, непроменена. Централизираните борси все още са царе по отношение на ежедневните обеми на търговията.

Децентрализираните борси обаче скоро ще могат да преодолеят своите конкуренти. С напредването на технологиите, децентрализираните потребителски интерфейси на обмен ще продължат да се подобряват - опциите за търговски двойки растат, а скоро след това разликите между централизирания и децентрализирания обмен ще станат по-малко видими.

Едно е ясно - сигурността се превръща в много силна фокусна точка за повечето обмени, които са свързани с крипто. Поради това подобрената сигурност ще бъде много добър стимул за масово приемане. Накратко, сигурността ще бъде много завладяваща точка за продажбите на децентрализираните обмени.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Коментари (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

В ОАЕ продават луксозни апартаменти и вили за биткойн и крипто

FAM Holding, бизнес конгломерат с инвестиции в недвижимите имоти в Обединените арабски емирства, сега предлага най-новото си бижу за биткойн. Al Mahra Resort от Cristal е 4-звезден луксозен курорт, ра...
ЮЛИ. 3, 2018 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

5 Съвета За Крипто Инвеститори

 2017 беше невероятна година за крипто пазара. Bitcoin се превърна в алтернативна инвестиция, първоначалните предлагания на монети (ICO) избухнаха. 1. Регулаторни промени Огромното нарастване на стой...
АПР. 25, 2018 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Защо топ счетоводните фирми навлизат в крипто сферата

Нивото на ангажираност, което няколко счетоводни фирми проявяват за крипто и блокчейн пространството, се увеличава. Мнозина се чудят какви са причините за това. Историята показва, че повечето предприя...
ДЕК. 13, 2018 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Nokia и HP Позволяват на Блокчейн Потребителите да Монетизират Данните си

Hewlett Packard и Nokia, си партнират с швейцарския блокчейн стартъп Streamr. Идеята на съвместния проект е да се изгради пазар за данни върху блокчейн и да се позволи на потребителите да поставят сво...
МАЙ. 18, 2018 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света